Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη,  θέτει το θέμα της χαμηλής τιμής για το ελαιόλαδο και της απουσίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τους ελαιοπαραγωγούς, καταθέτοντας παράλληλα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
ΑΝΑΦΟΡΑ
                                                          ΠΡΟΣ : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη
Καταθέτω το από 13.1.09 ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, με το οποίο εκφράζεται η ομόφωνη διαμαρτυρία μελών του για την απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ελαιόλαδο και την εξαιρετικά δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί.
Τα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι παραγωγοί, στο κατ εξοχή ελαιοπαραγωγό νησί της Ελλάδας, είναι τα χειρότερα των τελευταίων ετών.
Είναι πρωτοφανές να «χρειάζονται δύο κιλά λάδι για να πληρωθεί ένας καφές στη προκυμαία της Μυτιλήνης», και μόνο αυτό εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την κατάρρευση της όποιας πολιτικής για το ελαιόλαδο.
Επιβάλλεται η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του ευγενούς προϊόντος που λέγεται ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Απαιτούνται πολιτικές κατάλληλες, όπως διακρατικές συμφωνίες με χώρες και φορείς εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κίνητρα για την καθετοποίηση του προϊόντος, διεύρυνση της βιολογικής καλλιέργειας κ.α.
Ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, όπου η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την κυριότερη πηγή αγροτικού εισοδήματος,  η περαιτέρω ολιγωρία και η μη εκπόνηση ενός νέου σύγχρονου σχεδιασμού ανάδειξης και διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου, θα οδηγήσει τη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της ελιάς και κατά προέκταση και τα χωριά τους, με αποτέλεσμα η ελληνική ύπαιθρος να οδηγηθεί στην ερήμωση. Αν αυτό συμβεί θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας.
    
Ο ΒΟΥΛΕΥΤHΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ